Verslagen
Als u een reis met Great Visits to Britain heeft gemaakt, stuurt u ons dan alstublieft een verslag van uw reis via e-mail: info@greatvisits.nl.

Op deze pagina vindt u de ervaringen van groepen die eerder met Great Visits to Britain reisden.

 

Zadkine in London

Als onderdeel van onze opleiding konden we zelf een reis naar Londen organiseren. We hadden de gegevens van Great Visits to Britain van onze docente gekregen die al eerder met deze organisatie had gewerkt. Na veel mailen en regelen gingen we met uiteindelijk 18 personen.
We vertrokken per trein vanuit Rotterdam naar Brussel. Daar stapten we over op de Eurostar en “vlogen” richting Engeland. We checkten in in ons hotel dat op loopafstand van het Eurostar station lag. Dat was handig, ook voor de terugweg.
We gingen meteen de stad in. Wij vonden Londen erg gaaf! Zo veel bekende gebouwen, mooi om te wandelen, en super om te shoppen. Het hoogtepunt was toch wel de musical Thriller. De muziek van Michael Jackson werd heel goed gespeeld en gezongen. En wat konden die lui dansen, echt heel cool. Na afloop hebben we nog handtekeningen van enkele acteurs gekregen!
Wij hebben een ontzettend geslaagde reis naar Londen gemaakt. Achteraf hadden we langer willen blijven, maar dat zat er helaas niet in. We raden de studenten die na ons komen zeker aan om ook naar Londen te gaan. En samen organiseren met Great Visits gaat prima. Zij regelen achter de schermen alles en wij hoefden alleen de zaken voor de studenten in orde te hebben, zoals id-bewijzen, kamerindeling programmaboekje en dergelijke.

Sint Jorisschool in Beckenham
We gaan al jaren met Great Visits naar Londen, maar zijn sinds dit jaar 'verhuisd' van Orpington naar Beckenham. Het is de moeite waard om hier te vermelden dat Beckenham enkele positieve verschillen kent:

- Een hele energieke gastvrouw in de persoon van Jenny Jones. Zij is ervaren, kordaat, leerlinggericht, humoristisch en heeft de gastgezinnen goed in de hand.

- Het meeting point, tevens busparkeerplaats ligt op het terrein van de lokale voetbalclub. Niemand heeft last van de bus of de groep(en) en het is er veilig.

- De verbinding met Central London (via Crystal Palace) is verbazingwekkend vlot. Dat is winst in het programma.

- De docenten hadden een erg goed logeeradres, waar we met 6 personen terecht konden..

Als het aan ons ligt reserveren we Beckenham volgend jaar weer!

Sint Jorisschool, Nijmegen

A TASTE OF ENGLAND

Terugblik op onze busreis naar Engeland met 62 volwassenen.

Met een goed gevoel kijken we terug op deze reis, die we voor de eerste keer organiseerden in samenwerking met Theo Smeets van Great Visits to Britain. Na de persoonlijke kennismaking volgde een degelijke en intensieve voorbereiding. Ons voorgestelde reisprogramma kreeg alle zorg en aandacht. Vooral via e-mail kon het complexe programma van onze reis steeds tot in details worden doorgesproken. De koppeling naar instanties in Engeland was zeer goed en vervolgens kregen wij dan weer spoedig de nodige informatie terug.

Hierdoor konden we met vertrouwen de reis tegemoet zien: alles was terdege voorbereid.

Zelfs het weer, wat we niet hadden kunnen organiseren, was aangenaam.

Het gastenverblijf van The Friars in Aylesford (nabij Maidstone in Kent) was zonder meer een succes. Het is een mooie, sfeervolle locatie met eenvoudige, maar schone kamers, goede bedden, hartelijke gastvrijheid en lekkere maaltijden.

Voor het reizen hadden we de beschikking over een bijzonder aardige en bekwame chauffeur en een fijne bus, waardoor onze grote groep zich heel prettig en veilig voelde. Dit mag gerust een heel belangrijk aspect van de reis genoemd worden!
De overtocht met de ferry van Seafrance was niet zo aangenaam, vooral niet op de heenreis. Het was een vrij kleine, oude boot en er hing een vieze lucht. Het was ook heel jammer dat Seafrance ons niet mee liet gaan op de boot die was geboekt, waardoor het geplande bezoek aan Rye maar heel kort was. Dit was echt overmacht te noemen, want waar we verder ook kwamen: in Cambridge, Leonardslee Gardens, Chartwell, Westminster Abbey, er werd overal optimaal zorg aan ons besteed en het was duidelijk dat er goede afspraken waren gemaakt. Compliment voor Theo!

De musical Les Miserables was een indrukwekkende afsluiting van de dag naar Londen en van een boeiende reis.
Zonder uitzondering keerden we zeer voldaan huiswaarts. Iedereen had volop genoten!

Great Visits to Britain is absoluut aan te bevelen!!!

Diny Hamelink, docent Engels BWI (volwasseneneducatie), te Sint-Oedenrode.

Verslag Candea College Duiven
Onze samenwerking met ‘Great Visits to Britain’ is begonnen in 1997 en loopt nog steeds naar volle tevredenheid.

Wij bezoeken Londen ieder jaar in september met onze (ongeveer 150) havo-5 leerlingen en verblijven dan in gastgezinnen in Orpington. Deze stad ligt aan de rand van het suburbane Londen. Afhankelijk van de verkeersdrukte is het ongeveer een uur met de bus naar Central London.

De wat grotere afstand tot de stad heeft zo zijn voordelen voor het onderbrengen van de leerlingen. Orpington is een welvarende, groene suburb vlakbij de M25 waardoor je met de bus gemakkelijk aankomt en op tijd richting kust rijdt op de terugweg. ‘Great Visits’ heeft voortdurend direct contact en is zodoende steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Wij ervaren de gastgezinnen in Orpington als prettig en gastvrij. Ze ontvangen graag Nederlandse leerlingen omdat ze redelijk goed engels spreken en over het algemeen erg spontaan zijn. Brenda Payne, de ‘local organizer’, is zeer ervaren in dit werk en weet de probleempjes die zich voordoen schijnbaar moeiteloos op te lossen. De ‘teachers’ logeren bij haar thuis waardoor de communicatie optimaal is. Ze is een perfecte gastvrouw en ‘makes you feel very welcome’.

Het is goed te merken dat de samenwerking van ‘Great Visits’ met het bureau dat over de gastgezinnen gaat en ook de samenwerking met de busmaatschappij in een prettige sfeer verloopt.

Voor ons is ‘Great Visits to Britain’ een vaste partner voor de toekomstige Londenreizen.

Organisatoren Londen reis Candea College Duiven

 

Verslag Esdal College Emmen
De afdeling havo/vwo van het Esdal College uit Emmen maakt inmiddels voor de excursie naar Londen al vijf jaren naar volle tevredenheid gebruik van de diensten van Theo Smeets’ Great Visits to Britain. De scherpe prijsstelling en de ruime mogelijkheden voor het gebruik van de touringcar ter plaatse zijn doorslaggevend voor de keuze.

Opvallende kwaliteiten van de dienstverlening zijn het plezierige en directe contact en de souplesse waarmee Theo omgaat met de onvermijdelijke wisselvalligheden die zich altijd voordoen bij zaken zoals groepsgrootte. Ook de brede assistentie bij het invullen van de details van het excursieprogramma, met name het regelen van musicalbezoek, strekken tot aanbeveling.

Het succes van een excursie waarbij leerlingen verblijven in gastgezinnen staat of valt met de kwaliteiten van de plaatselijke organisator. In Orpington, waar de immer gastvrije Brenda Payne de touwtjes geruststellend strak in handen heeft, voelen leerlingen zich snel thuis, ook al is er meestal wel een enkel gastgezin dat door omstandigheden niet ten volle beantwoordt aan de, meestal hoge, verwachtingen.

Het belang van de rol van de ‘local organiser’ werd ons ooit zeer duideljk toen wij uit moesten wijken naar een aanpalend dorp waar de plaatselijke leiding duidelijk minder grip had op de gastgezinnen, hetgeen aanmerkelijk meer besognes opleverde voor de begeleidende docenten.

De waarde van een weekje in gastgezinnen blijkt echter steeds weer uit de grote verhalen die tot lang na de excursie verteld worden en ons als organisatoren inspireren om onmiddellijk na terugkeer uit Engeland met Theo een afspraak te maken over reserveringen voor de volgende excursie.

Tom Bottinga
Leraar Engels aan afdeling Oosterstraat van het Esdal College in Emmen

Verslag Pax Christi College te Druten
Vanaf 1998 gaat onze school met derde klassers VMBO-T naar Londen. Het eerste jaar hebben we in een hotel gezeten, maar het was voor ons duidelijk dat we dat nooit meer doen gezien de slechte organisatie aldaar. Daardoor werd alles zeer onoverzichtelijk, de nachten kort en de irritatie onderling groot.

Eind 1998 kwam ik bij toeval in contact met Theo Smeets, die mij vertelde over Great Visits to Britain en z’n werkwijze met gastgezinnen. Nou, dat bleek een schot in de roos.

Vooral de betrokkenheid die Theo toonde en de bereidheid om mee te denken over de organisatie van zo’n reis, spraken ons erg aan.

Een aantal jaren heeft hij bij ons op school een infoavond gedaan om ouders te informeren over gastgezinnen. Erg belangrijk. Nu kunnen en doen we dat voortaan zelf.

Elk jaar hebben we met Great Visits contact over het programma. Vooral de eerste jaren heeft Theo ons vele goede tips gegeven. Daarbij waren ook de ervaringen die hij met z’n eigen school had erg nuttig.

Ieder jaar zijn er wel wat wijzigingen in het programma, maar de grote lijn blijft hetzelfde en die staat als een huis.

Het stadje Orpington, waar de gastgezinnen wonen, ligt op een drie kwartier rijden van het centrum van Londen. Mits er geen files zijn. Dat is een nadeel en we zijn ook van plan om volgend jaar meer met dagkaarten voor openbaar vervoer te gaan werken. Deze kaarten zijn, door de groepskorting voor leerlingen, erg goedkoop. En aangezien het underground netwerk is uitgebreid kunnen we al eerder gebruik maken van de metro, bijvoorbeeld vanaf Lewisham.

Verder is Orpington een erg goede plek om te zijn: het is er rustig en de gastgezinnen zijn vaak erg aardige mensen, waardoor er over het algemeen weinig of geen klachten zijn. Als er klachten zijn gaat het meestal over het eten. Kinderen van 14 zijn nu eenmaal niet veel gewend. Het grote voordeel van gastgezinnen is dat leerlingen en leiding aan de nodige nachtrust toekomen, waardoor er overdag geen irritatie ontstaat of vermoeidheid is door te weinig nachtrust. Daarnaast ondervinden de kinderen aan den lijve hoe een Engels gezin functioneert, wat ze vaak als een hele ervaring zien. Sommige kinderen vinden het ook een uitdaging om de Engelse taal te gebruiken, maar jammer genoeg hebben ze daar niet allemaal het lef voor. De eerste morgen, na het eerste nachtje gastgezin, zitten de kinderen boordevol verhalen over wat ze meegemaakt hebben.

De derde klassers die we meenemen waren eerst de vroegere Mavo leerlingen en dat zijn nu de VMBO-T leerlingen. Gezien onze goede ervaringen met gastgezinnen hebben we dit jaar voor het eerst dezelfde reis ook gedaan met VMBO-Kader leerlingen. Dat is zeer goed bevallen.

Misschien lag het aan de groepen zelf, maar de kaderleerlingen deden ’t eigenlijk nog beter dan de T-leerlingen. Onze reis neemt 4 dagen in beslag en met een uitwisseling van de groepen op de vierde dag kun je in 1 week (zondag t/m zaterdag) voor beide groepen de excursie afronden. Een geslaagd experiment, waarvoor Great Visits ons weer nuttige tips gaf vooral wat de logistieke organisatie en tijdsplanning betrof.

Als laatste, maar zeker niet minder belangrijk is het vervoer. Great Visits werkt met betrouwbare touringcarbedrijven die ’t altijd goed geregeld hebben met goede, ervaren chauffeurs. Dit is natuurlijk erg belangrijk, zeker met ons type leerlingen en in zo’n grote stad als Londen.

Kortom: Het komende schooljaar gaan we voor de negende keer met Great Visits naar Londen en wat ons betreft mag dat nog wel een paar jaren zo blijven.

Mari van den Berg, docent Engels op ’t Pax Christi College te Druten.

 

Londen reis havo-5 Maas Waal College
 
Even een berichtje van mij om je te laten weten dat onze trip naar Londen werkelijk super was. De leerlingen en wij zelf hebben volop genoten van de prachtige stad, het leuke, afwisselende programma en het mooie weer. Zeer zeker voor herhaling vatbaar dus. Het hotel was inderdaad prima, zeker voor de leerlingen die zich 's avonds in de bar uitstekend hebben vermaakt met de andere gasten.

Het eten in The Leicester Arms was werkelijk heerlijk en een toplocatie. We keken uit over Piccadilly Circus en hadden de hele bovenverdieping voor ons alleen.

Tja, en de musical... daar hoef ik eigenlijk niets over te zeggen. Wat hebben onze meiden en jongens hiervan genoten. Een enkeling vond het allemaal wat erg lang duren, maar de meerderheid stond drie uur lang te dansen in het theater.

Kortom: een fantastische trip met voor elk wat wils, geweldige musical, (wat een spektakel!), heerlijk eten op zaterdag, reizen met Eurostar verliep prima (en helemaal volgens schema) en een hotel waar de leerlingen zich prima thuis voelden.
 
Nogmaals dank voor al je regelwerk! De reis is zeker voor herhaling vatbaar, dus in het vervolg weet ik je te vinden.
 
Vriendelijke groeten, Chantal van Summeren